English version

ČESKÝ STRAKATÝ PES

Úvod Video Fotoalba Chat Fórum Inzerce Linky Mapa

- Domů - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -
Český strakatý pes / Výchova a výcvik / bouda - rozmery - konstrukce
Autor Zpráva
KatkaM
Člen
# Zasláno: 1 Dub 2010 17:32

Jelikož předělali iFaunu a nefunguje odkaz na nákres boudy, tak přidávám nový odkaz tady.

KatkaM
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2007 16:59

neuzilp
Utajený důvod je v tom, že se pak bouda snadno vymetá a lze ji vystříkat vodou. Ale v případě, že máte možnost boudu položit na bok, tak je to jedno. :-)

Hanka
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2007 16:00

neuzilp
Dobrý den, zdravíme nový strakatý přírůstek na webu, dovolila jsem si vás přidat do odkazů k nám na stránky

neuzilp
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2007 15:03

KatkaM
Dobrý den Katko,
děkuji za jasnou a vyčerpávající odpověď.

Ještě k vyklápění předního dílu, zdá se mi konstrukčně jednodušší odklápět střešní díl.

Je to jedno nebo je pro odklápění přední stěny nějaký mně utajený důvod.

Zdraví Petr

KatkaM
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2007 14:23 - Změnil/a: KatkaM

Dobrý den,
takže k boudě. Je vhodné boudu konstruovat tak, aby se mohla celá přední strana jednoduše vyklopit až na zem, případně ještě lépe - přímo odstranit. Boudu je také vhodné za pomocí dřevěných špalíčků mírně vyvýšit, aby nesála vlhkost a zimu ze země, postačí 5-10 cm. Pokud ji však pokládáte na dřevěnou podlahu kotce, vyvýšení není potřeba.

Výška vchodů (otvorů) by měla být taková, jaká je předpokládaná výška psa (tzn. cca raději 55 cm), ale vchod do "ložnice" je vhodné zmenšit tím způsobem, že výška otvoru bude odpovídat výšce psa, ale spodní část (cca 20-30% z celkové výšky otvoru od země) bude pes překračovat, tedy bude plná, jakýsi práh.

Vždy se počítá 15 - 20 cm navíc na každou stranu "ložnice", než kolik je
předpokládaná výška a délka psa. Strakáč je dlouhý zhruba 55 cm, takže
velikost ložnice by měla být cca 75x75 cm.

Takže celkové rozměry boudy: šířka 75 cm, celková délka 120 cm (ložnice
75, předsíň 45), výška 70-75 cm, vchody široké 35-40 cm.

pozn. všechny rozměry platí pro vnitřní plochu

Bouda by měla být zateplena, nejčastěji se používá polystyrén, který je
umístěn mezi vnitřním a vnějším pláštěm boudy, ale dají se použít i piliny nebo nějaké moderní zateplovací hmoty. Střecha by měla být mírně skolněná, ale jenom opravu trochu, aby na ní mohl pes ležet. Jako výplň je nejlepší ovesná sláma.

Všechny rozměry jsou víceméně orientační, protože jsou strakáči, kteří mají v kohoutku 45 cm a někteří i 57 cm...

Nákres nalezenete zde. :-)

neuzilp
Člen
# Zasláno: 9 Srp 2007 13:41

Dobrý den,
od konce května jsme s maželkou majiteli Aničky (*26.3.2007).
Anka je pře den s námi v domě, na noc zatím používá na dvoře boudu po svém předchůdci, středním knírači.

Pro Anku bych chtěl postavit boudu novou, 'dvoupokojovu' se zateplením.

Poradí mi někdo ze zkušenějších s rozměry. Na netu jsem něco našel, ale moc nepomohlo.

děkuje a zdraví Petr
http://web.telecom.cz/csstrpes/

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno  » Heslo 

miniBB forum software © 2001-2012