English version

ČESKÝ STRAKATÝ PES

Úvod Video Fotoalba Chat Fórum Inzerce Linky Mapa

- Domů - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -
Český strakatý pes / Chov / Záchrana málopočetného plemena
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
IrenaBarbucha
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 13:25

radka
Hm, škoda každých zdravých genů.....
V souvislosti s tou spoluodpovědností za štěňata, která by přišla na svět a eventuelně se mohla zařadit mezi nechtěné tvory.... nebylo by lepší Arga uchovnit s tím, že i případné krytí se uskuteční jen u chovatele, který dokáže pro svá štěňata vybrat zodpovědné lidi? I když ani to pochopitelně nemusí být stoprocentní.

radka
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 12:54

IrenaBarbucha
to je jen fórek jako po perdelce. Že ho uchovňovat nebudu, tudíž si holku neužije.

IrenaBarbucha
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 12:45

radko

příspěvku moc nerozumím. Po čem má Argo?

radka
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 11:56

Ahoj,
tak už je zbonitovanej kluk od Vlčavy, Argův brácha Arči. A je nakrytá ségra Arina. Tak ji posílám virtual přání ať se věci daří.
Tímto má Argo po p......., raději jsem mu to neříkala :o). A já mám po polemice.
Jo a Arči má DKK 1/1 a LP 0. To vypadá dobře, řekla bych.
Hezkej den všem

IrenaBarbucha
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2008 14:40

radka

Osvěta je potřeba a kdo ji dělá, tomu patří velký dík. Takže VELKÝ DÍK!!! Pořad PSÍ ŽIVOT je podle mého názoru v kategorii laciných kýčovitých reality-show a jen podporuje obecnou nezodpovědnost ve vztahu ke zvířatům, že je snadné se ho zbavit z malicherných důvodů a ještě si užít svých pár minut "slávy" v televizi. Říkám na něj FUJ! Spíš bych uvítala něco osvětového, co to znamená pořídit si psa a starat se o něj po dobu cca 10-15 let, jak ho vychovat, živit, jaké jsou jeho potřeby, aby nestrádal atd. Ale to by asi nebylo tak divácky atraktivní.
Mezi lidma skutečně obecně koluje spousta bludů typu "Mařka říkala...", mám podobné zkušenosti.
Nechci se tady ohánět zákonem nebo textem smlouvy, která byla v souvislosti s koupí štěněte uzavřena mezi chovatelem a nabyvatelem. Ale hlavní odpovědnost za zvíře má podle mě ten, kdo si ho od chovatele pořídil. Aby to nebylo nezodpovědné byť solventní pako, to je zase odpovědnost chovatele. On ten proces odchodu štěňat z domova není vůbec jednoduchý, zejména tehdy, pokud si to člověk je vůbec schopen v souvislotech uvědomit. A že myšlení lidí je různé člověk od člověka ..... Ale právě proto, že je to člověk, tak každého odpovědnost někde začíná a někde končí. Leda, že bychom vyměnili ty lidi. Takže asi tak.

radka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2008 14:00

KatkaM
s tím pesimismem je to přehnaný jasňačka:o)
když se život bere jak má, umí se smát a nade vším nekňourat a starat se o sebe je život úžasnej, bohužel kňukálků je nějak moc a není jim nic blbý

radka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2008 13:54

IrenaBarbucha
Ireno za tím si stojím, že odpovědnost za existenci je i na straně chovatele, je jeho volba či u neplánovaných jeho chyba, že je ten tvor na světě, to je marný. To pochopitelně nevyviňuje z odpovědnosti ani v mých očí nezbavuje povinnosti ty, kteří se psa zřeknou, když jim není pohodlný nebo ho nezvládnou,chovatel by si ho měl vzít zpět pokud se ti případní neodpovědní majitelé psa vzdají, aby tomu čumákovi nehrozilo vypuštění do přírody, uvázání u silnice,jiný tejrání nebo v lepším případě útulek často doživotní.
Já sama nevidím rozdíl mezi psem s PP a voříškem, pro mě mají stejnou hodnotu. Beru to tak že ty s PP jsou aspoň trochu regulovaný a dá se dohledat majitel(někdy).
Jasně že někteří lidi záměrně množí štěňata bez PP rodiče s PP kvůli prachům,sajrajti. Ty bych ráda zmlátila a dostali by 1000 hodin v útulku jako veřejněprospěšný práce.
Já vidím problém v tom, že chovy s PP, množení bez PP, povědomí o praxi v útulkách, práva zvířat a nevyhovující podmínky, prostě oficiální věci kolem psů je pro děsnou spoustu lidí španělská vesnice. Velká spousta lidí si pořídí psa, třeba na inzerát a raději za menší peníze, nejlépe zdarma-vůbec o tom, že se jedná o nějakej byznys nepřemejšlí. Je se zvířetem spokojená, děti odrůstaj nebo ještě nejsou tak si řekne ta moje feňulka by měla mít aspoň jednou štěnda, říkal to Franta od vedle nebo ten můj pes je milovník měl by si vrznout a štěnda po něm by byli krásný určitě se najdou lidi co si je vezmou. A bum štěňata jsou na světě a pak teprve tyhle lidi zjistí, že o štěňa nikdo moc nestojí. Pokud někoho málo informovanýho zachytím při tomhle úmyslu dělám co můžu, abych ho odradila a říct něco v tom smyslu jako "to nemyslíš vážně, psa bez papírů proč ho množit, si hloupej nebo si myslíš že vyděláš na štěňatech protože je to podobný nějakýmu papírákovi?" vyvolává naprosto negativní reakce bez pochopení věci. Jediný co pomáhá je vykreslování bídnýho života opuštěných mímosů od jejich miláčka a zdůrazňování povinností kolem štěňat, očkování, doktoři, potíže u porodu, vysvětlování, že psovi co si vrzne to stejně jednou nepostačí a až zjistí o co gou bude chtít fenu ještě víc,tomu mimochodem nikdo naprosto nechce věřit. Řekla bych, že v kynologických kruzích je děsně přeceňovaná úroveň informací mezi lidma co se kynologií nezabývají.Já ty lidi nepodceňuju, já jen vím,že se tím prostě nezabývají tak neví.Když se snažím někomu sdělit něco notoricko známýho z potíží psí světa, lidi si myslej něco o blázenech co přeháněj. Zkus se po lidech co ještě psa nemaj poptat co si myslí o pořadu PSÍ ŽIVOT.Vesměs ti budou tvrdit že je to príma aspoň se psovi pomůže, že by ti blbové co jdou psa udat do TV měl dostat na hubu považujou za nespravedlivej názor a důvody zbavování se uvedený v pořadu jsou braný za dostatečný.

KatkaM
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2008 12:35

radka
Ta poznámka ohledně lidí - to fakt sedí, i když bych asi trochu ubrala toho pesimismu. ;o) Četla jsi v poslední době Instinkt? Tam o tom taky bylo hezky psáno.

A když už se to takhle hezky probírá, můžu mít nevyslovenou otázku? 5.4. bude bonitace...

IrenaBarbucha
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2008 12:35

Milá Radko,
je mi líto, ale nemohu se ztotožnit s názorem, že je odpovědností chovatele to, že někoho přestalo štěňátko (poté co přestalo být malou roztomilou chlupatou kuličkou) bavit. Odpovědnost za něj spatřuji naopak právě u toho člověka, který si zvíře pořídil. Protože ten si psa k sobě připoutal, uvykl na sebe a najednou se ho chce zbavit. V životě lidském mohou nastat závažné momenty a důvody, které lze pochopit a omluvit a které mohou být příčinou, že se člověk musí se zvířetem rozloučit. Rozhodně však odsuzuji zbavení se zvířete z pouhého rozmaru nebo proto, že najednou začalo vadit a překážet a člověk (moudrý – Homo sapiens!) nedokázal odhadnout, že pes znamená i povinnosti - a to na poměrně dlouhou dobu.
Tohle všechno jsou věci, které se snažím vysvětlit zájemcům o štěně. Naše rodina je ráda, že má možnost díky práci a starostem nadšenců a obětavců, kterým se podařilo plemeno udržet na této zemi, se strakáčem žít a snad i malounko k rozvoji plemene sama přispět. Pro mě je strakáč skutečně VELKÝ DAR (chovatelka z Heřmanova Městce doufám promine, že jsem v této souvislosti použila název její CHS).
A paní inzerentka napsala na toto fórum obyčejný inzerát na krytí psem bez PP – tedy jasně se záměrem chovu bezpapíráků. Takový, jakých je v novinách i na internetu mnoho. Přiznávám se narovinu, že jsem odpůrcem produkce psů bez PP, především těch, kteří se schovávají za formulaci „po čistokrevných rodičích s PP toho kterého plemene“. Pokud bych chtěla použít slovo konkurence – pak tedy nekalá konkurence. Nedělám si iluze, že na bezpapírové štěně je sepsána nějaká smlouva, jsou zdaněny příjmy z jeho prodeje atd. atd. A když se podívám na obyvatele psích útulků, pes s PP se tam vyskytuje v malé míře. V drtivé většině jsou to kříženci a pejsci bez identifikačních znaků. Takže kde je problém?
Chov je pro mě hobby. Připusťme ovšem, že motivace pro chov psů může být u různých lidí různá a jistě v mnoha případech nechybí ani ta komerční.
Na závěr: „Voříšci“ nebo „šlechtici“ – jejich hovínko páchne prakticky stejně. Takže všechno je to hlavně o lidech.

radka
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2008 10:57

IrenaBarbucha
tím jsem nechtěla říct, že bych schvalovala množení psů, já bych dovolila chovy ať "šlechticů" nebo vořechů jen lidem co se zaručí starat se o vyprodukovaný potomky po celou dobu jejich života, tudíž budou mít přehled o jejich životě a smlouvu, že berou psa zpět pokud se zákazník nebude moct nebo i nebude chtít starat a těžký finanční postihy tam kde by to nefungovalo, pak by mít psa bylo vzácnost a dar a ne jako teď. A za peníze z postihu by se měl jak prasátko v žitě. Mě vadila ta strohá reakce na inzerát. Taky se to inzerentce mohlo podat jinak a ne ohrnout nos a vykopnout. To ji tak akorát naštve než, aby ji to přesvědčilo o tom , že možná se může pokusit o regeneráta nebo raději nechovat, protože je děsně opuštěných psů a za to dvouměsíční mazlení se se štěňatama to nestojí. Mě stejně asi nikdy nedojde ta snaha brát chov jako nějakou zásluhu podle mě je to prostě hoby. Tím se tě nechci dotknout já tohle nechápu ani u lidí, jeden druhýho si téměř nevšímá, každej chce, aby si ostatní všímali hlavně jeho a ještě se každej snaží nechat tu svůj otisk v podobě dítěte, kterýho si ve finále zase nevšímaj, mě to někdy přijde až jako černej humor. No a do toho jsou na sebe všichni hnusní a jen čekaj jeden od druhýho sviň/árny a téměř nekomunikujou, ještě tak na netu.:o)Nic ve zlým já vím že Barbuška je vlastně cérenka a tak ji i její míma bereš a o jejich žití se staráš, jenže kolik chovatelů je jako ty? Kde se berou ty lidi co prodávaj štěnda bez PP od rodičů s PP?

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno  » Heslo 

miniBB forum software © 2001-2012